Over Tierra Photo Tours

Waarom Tierra Photo Tours

  • Schitterende fotografische kansen.
  • Unieke bestemmingen.
  • Vlot verlopende en uitstekend voorbereide vakanties.
  • Reizen in kleine groep.
  • Ontmoet andere gelijkgezinden.
  • Begeleiding door professionele natuurfotografen.
  • Uitreiken van veel natuurhistorische achtergrondinformatie.
  • Reizen zijn financieel verzekerd.

Tierra Photo Tours (afdeling van Tierra cvba Lic nr A5969) is een nieuwe reisorganisatie voor de veeleisende natuurfotograaf. Als eerste en enigste specialist in België bieden wij een programma aan vol productieve en gezellige natuurfotografiereizen naar tal van spannende bestemmingen het ganse jaar door.

 

Voor wie ?

Tierra Photo Tours is opgericht voor iedereen die graag natuur fotografeert. De beginnende fotograaf zal de praktijkervaring in het veld ongetwijfeld appreciëren, informeel begeleid door experts en de doorwinterde fotograaf zal kunnen genieten van de talrijke kansen om de fotografie naar een hoger niveau te brengen, zowel tijdens de reis als lang daarna!
Niemand hoeft schrik te hebben om als amateur in een groep gevorderden te belanden, ook leeftijd speelt geen rol. Iedereen wordt opgevangen in een amicale en rustige groep met een plezante mix aan mensen, waarvan ook vaak buitenlandse fotografen deel uitmaken. Iedereen verrijkt zich op deze manier, voor ons één van de redenen waarom we het zo aangenaam vinden om deze reizen te organiseren!
Fysieke inspanningen zijn vaak beperkt tot het stappen van de wagen naar de schuilhut, vaak slechts een paar honderd meters. Bij uitzonderlijke omstandigheden zal dit vermeld zijn bij de reisinfo.
Een passie hebben voor fotografie in de natuur is uiteraard een vereiste om een schitterende reis te beleven, naast een gezonde portie zin in avontuur en een bescheiden eigenschap om te kunnen omgaan met de medereizigers.

 

Welk materiaal ?

De meeste deelnemers gebruiken lenzen tussen 16 mm en 600mm. Voor vogelfotografie vanuit schuilhut zijn 300mm, 200-400mm en 500mm de populairste lenzen. Aangevuld met converters en toestellen met verschillende sensor-formaten (fullframe, 1,3x, 1.5x, 1.6x,…) moet je de meeste situaties aankunnen. Statieven zijn onontbeerlijk bij schuilhutfotografie. Geheugenkaartjes kun je nooit genoeg mee hebben, maar een geheugentank of externe harde schijven om aan je laptop te koppelen zijn essentieel, vooral bij langdurige reizen. Bestemmingen naar het noorden in de winter eisen nogal eens veel van je batterijen, dus neem er daarvan voldoende mee én vergeet zeker de oplader (ook die van je GSM!) niet.
Merken van fototoestellen spelen op zich geen rol, het is uiteraard vooral de fotograaf in kwestie die het beeld maakt, maar zowel Nikon als Canon zijn hoofdzakelijk in trek, met een vrij gelijke verhouding. Onze gidsen hebben van de meeste toestellen en lenzen een grondige basiskennis. Vertrek je met ons op reis met een nieuw toestel en je wil daarvan uitleg door de gids, breng ons daarvan dan zeker op de hoogte en dan zoeken wij op voorhand de eigenschappen en mogelijkheden op van dat type toestel!
Uiteraard zijn cineasten ook welkom op de Tierra Photo Tours.  Ze zullen merken dat onze reizen uitzonderlijk veel kansen bieden tot het schieten van authentiek en boeiend filmmateriaal. Achtergrondgeluid kan echter wel een probleem zijn, klikkende fototoestel-geluiden kunnen we immers niet uitschakelen. Het plaatsen van (gecamoufleerde) richtmicrofoons buiten de schuilhut wordt besproken met de lokale gidsen, om verstoring te voorkomen.
Op sommige bestemmingen zijn er mogelijkheden tot het huren van bepaalde lenzen of statieven. Je kan ook fotomateriaal huren om mee te nemen op reis, en zo je gedroomde aankoop eerst uit te testen en professionele uitleg daarover te krijgen van de gidsen.

 

Waar naartoe ?

We kiezen onze bestemmingen zorgvuldig uit en werken nauw samen met lokale gidsen en natuurfotografen, die ons meenemen naar hun meest unieke locaties. Zo krijgen we keer op keer een pak fotografische kansen, zonder dat we weken lang moeten voorbereiden of wachten. We knutselen telkens een intensief programma klaar, afgewisseld met voldoende rustpauzes of tijd om foto’s te downloaden of zelfs te bespreken, batterijen op te laden,…

 

Hoe ?

We zorgen er voor dat elke deelnemer schitterende foto’s kan maken, die lang zullen bijblijven en velen zullen bewonderen. Elke reis is beperkt voor een kleine groep, zodat we optimaal kunnen gebruik maken van diensten die onze gidsen aanbieden, we kunnen fotograferen met de geringste kansen op verstoring én zodat iedereen persoonlijk kan begeleid of geholpen worden wanneer nodig.
Tierra Photo Tours reizen zijn zorgvuldig voorbereid en verlopen vlot en efficiënt. Maar elke reis is steeds een nieuw avontuur en zodra er zich onaangekondigde opportuniteiten voordoen, proberen we zo flexibel mogelijk daar op in te gaan.
De inhoud verschilt van reis tot reis, afhankelijk van de te fotograferen onderwerpen. Lang uitslapen is echter niet aan ons besteed omdat de ochtend vaak de beste lichtomstandigheden biedt aan de fotograaf. Vooral bij schuilhut-reizen gebeurt het nogal eens dat we behoorlijk vroeg uit de veren moeten. Vaak fotograferen we dan een ganse dag uit deze observatiehutten, die vaak een eenvoudig toilet ter beschikking hebben en in de winter zelfs soms een kleine kachel hebben. Bij bepaalde omstandigheden kunnen we echter de schuilhut ‘s middags verlaten en een pauze inlassen, en diezelfde dag in de namiddag terugkeren of een andere schuilhut uitproberen. Vanuit deze hutten zal er steeds heel voorzichtig moeten gehandeld worden, zacht gepraat en geen lange luide salvo’s afvuren met het fototoestel. Ook bewegingen met de lens moeten steeds traag gebeuren, zodat het onderwerp niet verstoord geraakt. Iedereen wordt kort gebriefd hoe zich te gedragen in de schuilhut.

 

Eten en slapen doen we ook graag!

Onze dagen kunnen nog al eens intens zijn, maar daar doen we het ook voor. Zowel de beleving als het resultaat moet overweldigend zijn! Dat zorgt ervoor dat onze innerlijke mens ook zijn aandacht vraagt. Niemand start de dag zonder volwaardig en lekker ontbijt en niemand vertrekt zonder pick-nick als we de ganse dag zullen bezig zijn. Als we ‘s middags echter een pauze houden, zoeken we een plek op waar we rustig onze lunch kunnen nuttigen, waarna misschien zelfs een siësta kan ingelast worden. Ons avondmaal is het moment om te bekomen van de spannende dag en te genieten van een lokaal gerecht. Slapen doen we in een hotel met en-suite badkamers of gasthuis van de lokale organisatie, die uitblinken in hun lokatie, stijl en vriendelijkheid van personeel. Slechts als de bestemming het niet toelaat een basisvorm van luxe te garanderen, zullen wij dit expliciet communiceren.
Toegang tot electriciteit om de batterijen op te laden en tot WIFI netwerk zijn vrijwel steeds voorhanden.

 

Transport

We proberen samen het vliegtuig te nemen, en helpen elkaar bij het inchecken, bagage vervoeren,…Transport ter plaatse gebeurt meestal met kleine busjes, waarbij ofwel de TPT gids rijdt of de lokale gids. Aangezien we altijd in kleine groep reizen, heeft iedereen voldoende ruimte in de auto.
Om beroep te doen op voordeligere vlucht-tarieven en zeker te zijn dat we in groep op hetzelfde vliegtuig kunnen plaatsnemen, is het aangewezen om steeds zo snel mogelijk je Tierra Photo Tours reis te boeken.

 

Wat met de partner ?

Echtgenoten die zelf niet fotograferen maar willen meereizen met enige basis-interesse om eens buiten te zijn , zijn welkom en geven best een seintje op voorhand. Door de aard van onze reizen bevinden we ons vaak ver afgelegen van enige culturele of historisch interessante sites. Openbaar vervoer kan een probleem zijn tijdens vele reizen. Daarentegen logeren we vaak op heel rustige natuurrijke locaties waar je perfect tot rust kan komen. En wie weet inspireert de gids je wel tijdens een persoonlijke inleiding in de wereld van natuurfotografie!

 

Verzekering

Zoals voor alle reizen is het aangeraden naast de persoonlijke verzekering ook een reisverzekering af te sluiten. Voor bepaalde reizen moet je uitkijken of je reisverzekering je bestemming wel dekt.

 

Welke garanties ?

Elke natuurfotograaf weet dat geduld uiteindelijk beloont; maar we moeten realistisch blijven wat betreft te hoge verwachtingen. De reizen zijn telkens zo gepland dat er voldoende kansen zijn om doelsoorten te fotograferen. We zijn echter niet aansprakelijk voor onvoorziene omstandigheden zoals slecht weer en gedrag van dieren. We fotograferen wilde dieren en dat wil zeggen dat we afhankelijk zijn van hun wil om zich te laten zien, hoe lang en wanneer. Maar we geloven uiteraard in onze kansen, en selecteerden ook daarom bestemmingen die het minste risico dragen, en uitblinken in hun vrijwel dagelijkse succes.
We zullen ook steeds heel respectvol omgaan met natuur en diersoorten, we gaan altijd het welzijn van die dieren laten primeren ten opzichte van de fotografie, en gaan verstoring vermijden of tot een minimum te beperken. Dieren en habitat verdienen ons grootste respect en verwachten van elke deelnemer een gepast gedrag.
Dat wil niet zeggen dat er elke dag bloedserieus wordt gehandeld, we pakken elke dag gemoedelijk aan en het moet in de eerste plaats vooral een vakantie blijven!

 

Toch wel wat duur ?

Reizen van Tierra Photo Tours zijn niet goedkoop; dat heeft alles te maken met de garanties die we willen bieden, zowel op vlak van fotografische kansen als op vlak van gegarandeerde afreis, ook al is de reis niet volboekt.
We werken nauw samen met lokale gidsen en agenten, en die verzetten een pak essentieel werk achter de schermen, zodat wij met het volste vertrouwen kunnen uitkijken naar de gegarandeerde uitdagingen die op ons liggen te wachten.
In groep kunnen we echter ook gezamelijke kosten delen of afdingen zoals huurwagens, of vaste kosten als hotel, restaurant,… Lokale gidsen hebben meestal ook hogere individuele prijzen, of beland je als individu in een groep vreemden die de beslissingen voor jou nemen.
Bovenal zorgt Tierra Photo Tours ervoor dat je zonder zorgen kunt genieten van een all-inclusive kwalitatieve en deugddoende foto-vakantie, en regelen wij alles.

 

Het kantoor

Tierra Photo Tours is een afdeling van Tierra, en is tijdens de kantooruren bereikbaar op 0032(0)16255616 en voor noodgevallen op het alarmnummer 0032496455937, zie ook de www.tierra.be website voor verdere vragen. Of ga gewoon eens langs en neem een koffie in de Bio-koffiebar in het station van Leuven!
Tierra Photo Tours wordt gedragen door de gidsen, en bereikbaarheid kan soms een probleem zijn als elke gids in het buitenland rondreist. Neem gerust contact op per mail via de contactpagina, dan bezorgen we je zo snel mogelijk een antwoord.

 

Wie zijn de gidsen ?

Onze vriendelijke en competente Tierra Photo Tours begeleiders zijn ervaren gidsen en zelf professionele natuurfotografen, die de knepen van het vak door en door kennen. Ze kennen de bestemmingen, ze kennen de dieren en hoe die te fotograferen, en welke fotografische uitrusting je nodigt hebt met welke instellingen. Ze zijn allen gedreven natuurfotografen die je ongelofelijk zullen inspireren en stimuleren, en je met plezier een schitterende tijd zullen laten beleven!

 

Nog vragen ?

We praten graag over onze bestemmingen en reizen, en over de fotografische mogelijkheden. We luisteren ook graag naar de noden van onze medereizigers en zijn er in gespecialiseerd flexibele oplossingen te bieden voor elke vorm van vragen of problemen.
Je zal merken dat we een uiterst vriendelijke en hulpvaardige geest hebben er naar uitkijken om te babbelen over alles waar je maar uitleg over wil. Neem dus gerust contact op, we verheugen ons op het gesprek!

 

Gidsen

Yves Adams (Waregem °1978): Stichter en actiefste gids van Tierra Photo Tours. Is begonnen met vogels kijken én fotograferen sinds zijn twaalfde, en is professioneel met natuur- en landschapsfotografie begonnen rond zijn vierentwintigste. Tijdens zijn fotografische carrière heeft hij talloze bestemmingen in Europa verkend om er zeldzame of moeilijke dieren en planten te fotograferen. Hij houdt ervan zich te verdiepen in de soorten die hij voor de lens wil krijgen. Ook landschapsfotografie is een grote passie geworden.
Hij heeft tijdens de laatste jaren steeds meer succesvolle reizen georganiseerd voor vrienden en collega’s. In 2010 is hij in samenwerking met Tierra cvba (www.tierra.be) begonnen met Tierra Photo Tours.
Foto’s van Yves kan je bekijken op zijn homepage www.yvesadams.be

 

Share